Zielone świderki (fusilli) na dwa sposoby.

Nie, ten makaron nie jest ze szpinakiem. Jest z młodym jęczmieniem. I jest bardzo dobry! Do tego sos pomidorowy, utarty dobry ser i pyszne danie gotowe!


Wersja wegetariańska:

  1. makaron (fusilli) z dodatkiem jęczmienia (może być każdy inny)
  2. pomidory świeże lub w puszcze
  3. koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy
  4. cebula, czosnek, zioła, sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania
  5. oliwa
  6. ser żółty / inny.

Najważniejszy jest sos, który nadaje smak całemu daniu i na nim się skupiam:

Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone pomidory. Jeśli używamy świeżych, to wcześniej ściągamy skórkę. A że sezon na świeże pomidory mamy już za sobą, to te z puszki są również bardzo OK! Do nich dokładamy trochę koncentratu lub przecieru, zioła, przyprawy i podgrzewamy aż się wszystkie aromaty i smaki połączą a sos przybierze odpowiednią konsystencję.

W tym samym czasie gotujemy wodę na makaron, wrzucamy na wrzątek makaron i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Ucieramy  odpowiednią ilość sera.

Wszystko układamy na talerzu i pochłaniamy.

 

 


Wersja z kurczakiem, jako zapiekanka, na dzień po.

Zostało mi ze wczoraj trochę makaronu i sosu pomidorowego, to dzisiaj dołożyłam kurczaka i zrobiłam zapiekankę.

Dzisiaj musiałam tylko udusić  wybrane części kurczaka. Duszę w dużej ilości cebuli,  z czosnkiem solą i pieprzem.

Kiedy kurczak jest już OK, to wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym w kolejności:

  1. makaron
  2. sos pomidorowy
  3. kurczak wraz z cebulą i  powstałym sosem – byle sosu nie za dużo, żeby zapiekanka nie była wodnista.
  4. posypuję górę utartym serem żółtym/innym, który możemy na koniec dodatkowo posypać papryką, ziołami.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 15 – 20 minut.

SONY DSC

prościzna, prawda?